Cat de des trebuie sa ne tundem parul?

admintoni

In Blog Posted

Cu totii am auzit de vechea regula standard de a-ti taia parul o data la sase saptamani, dar stim, de asemenea, ca unele dintre cele mai frumoase vedete de la Hollywood isi taie parul doar de cateva ori pe an. Asadar, cum este mai bine? Cat timp trebuie sa astepti cu adevarat inainte de a-ti taia parul?

Ei bine, inainte de toate, trebuie sa stii ca nu exista o regula generala in acest sens. Frecventa taierii parului depinde de mai multi factori, in special de tipul de par si de tunsoara aleasa.

In mod normal, un par sanatos creste cu circa 1,25 centimetri pe luna. Aceasta viteza se diminueaza insa odata ce inaintam in varsta. Stilistii spun ca pentru a stabili mai exact care sunt momentele cele mai bune pentru tunderea parului, ar fi bine sa ai la cunostinta cele trei etape de crestere a parului.

toni-stoenescu-hair-stylist

Acestea sunt: faza anagena, faza catagena si faza telogena.

In prima faza, cea anagena, parul creste cu circa 1,25 cm pe luna, chiar mai repede in sezonul cald al anului. Aceasta este o faza ce se intinde pe o perioada de 3-5 ani.

Dupa incheierea fazei anagene, parul intra in faza catagena, care are o durata de doar circa 10 zile, timp in care foliculii firelor de par devin tot mai mici, in asa fel incat firele mai raman prinse doar superficial.

Ultima faza, telogena, se refera la faza de repaus a cresterii parului. Mai exact, in acest timp, firul de par se desprinde de folicul, lasandu-l pe acesta inactiv pentru o perioada de 3 luni, dupa care intra din nou in faza anagena si asa mai departe.

Trebuie sa stii ca toate firele de par sunt independente si trec prin cele 3 cicluri de crestere in mod individual. Nu toate vor creste in acelasi timp si nu toate vor cadea in acelasi timp. In medie, este normal sa sesizam o cadere de aproximativ 100 de fire de par pe zi.

Cat de des trebuie sa iti tai parul?

Mitul conform caruia parul tuns mai des creste mai repede este cat se poate de fals. Aceasta aparenta survine din cauza faptului ca parul lung, netuns frecvent, tinde sa se rupa la varfuri, scurtandu-se astfel mai rapid decat un par tuns in mod regulat. De asemenea, parul lung se poate rupe si din cauza folosirii frecvente a placii de intins parul, uscatorului de par si a altor aparate de coafat ce folosesc aerul fierbinte.

Persoanele ce poarta tunsori scurte au nevoie de tuns mai des daca se doreste mentinerea liniei tunsorii. Acest lucru presupune un tuns o data la fiecare 4-6 saptamani.

In cazul tunsorilor cu par mediu, parul se tunde putin mai rar, o data la 6-8 saptamani. Daca insa se doreste lasarea parului mai lung, tunderea poate fi amanata la 10 saptamani.

Parul lung, pentru a fi mentinut, trebuie si el tuns la fel ca parul scurt, o data la 4-6 saptamani.

Parul vopsit, decolorat sau permanent este, de regula, mai sensibil si tinde sa se degradeze mai repede si mai usor decat unul natural. In acest caz, se recomanda un tuns chiar si o data la 4 saptamani, pentru a se preveni ruperea sau tocirea varfurilor.

In cele din urma, cele mai bune sfaturi le vei primi de la un haristylist, dupa ce acesta iti va analiza cu atentie podoaba capilara. Doar in asa fel iti vei putea mentine parul frumos si sanatos cat mai mult timp posibil.

0 Comments

Leave a Comment