Revistele de știință populare dau știri despre cercetări promițătoare în lupta împotriva colesterolului LDL rău. Cercetători din Noua Zeelandă și din Marea Britanie au dezvoltat o metodă de reducere permanentă a acestui distrugător insidios al sistemului nostru cardiovascular. O singură injecție și gata? Din păcate, metoda nu este pentru toată lumea, iar siguranța ei este, deocamdată, foarte discutabilă.
Dacă colesterolul LDL ridicat, denumit în mod obișnuit „colesterolul rău”, este problema dumneavoastră, dar este rezultatul unei alimentații și al unui stil de viață necorespunzător în general, nu avem vești bune pentru dumneavoastră. Cercetările despre care vorbește lumea nu implică acest grup de pacienți. Cercetătorii s-au concentrat asupra pacienților a căror problemă de colesterol este cauzată de condiții genetice. La astfel de persoane, ficatul este în primul rând responsabil pentru supraproducția substanței grase periculoase, indiferent cât de atenți sunt aceștia cu sănătatea lor. Din păcate, nici pentru astfel de pacienți nu există deocamdată vești pe deplin bune.
Reducerea nivelului de colesterol cu peste 50%.
În spatele noii metode de combatere a colesterolului se află compania de biotehnologie Verve Therapeutics, care lucrează din 2018 pentru a rezolva epidemia globală de boli cardiovasculare. Aceasta angajează în principal cardiologi, geneticieni și farmaciști pentru a crea medicamente revoluționare.
Oamenii de știință au dezvoltat o terapie pentru a dezactiva gena responsabilă de reglarea așa-numitului colesterol rău în ficat. Lucrarea este deja foarte avansată, fiind deja efectuate teste preliminare pe oameni.
Studiile efectuate în Noua Zeelandă și în Marea Britanie au implicat 10 persoane cu o boală ereditară care provoacă niveluri foarte ridicate de colesterol LDL și, prin urmare, un risc foarte ridicat de boli de inimă.
Terapia a redus în mod eficient nivelul de colesterol LDL al acestora (chiar și la mai mult de jumătate). Efectul a durat șase luni. Cercetătorii cred că acesta va fi permanent. Tratamentul a dat rezultate extrem de promițătoare, dar și întrebări cu privire la siguranța terapiei.
Colesterolul: o singură injecție, reducere permanentă
Rezultatele studiului au fost prezentate la întâlnirea Asociației Americane a Inimii din Philadelphia, la 12 noiembrie, sugerând că o revoluție este pe cale să aibă loc.
- Pentru prima dată, a fost posibil să se demonstreze că editarea unei singure perechi de baze ADN cu ajutorul tehnologiei de editare a genelor la om a avut un efect clinic. ‘Din punct de vedere clinic, acest lucru ar putea deschide potențial o nouă modalitate de tratare a bolilor coronariene’, a declarat Ritu Thamman, cardiolog la Universitatea Pittsburgh din Pennsylvania, care nu a fost implicat în studiu.
Pacienților cu vârste cuprinse între 29 și 69 de ani li s-au administrat diferite doze de VERVE-101, trei dintre ei primind o doză suficient de mare pentru a determina o reducere semnificativă a nivelului de LDL. La doi pacienți au fost observate reduceri ale LDL de 39% și 48%. La un pacient, care a primit cea mai mare doză, a fost observată o reducere a LDL de 55%. Potrivit experților, astfel de rezultate nu pot fi obținute cu statinele utilizate în mod tradițional. În acest caz, terapia se dorește a fi unică.
Reducerea LDL – cum rămâne cu siguranța pacienților
Este puțin probabil ca noul medicament să ajungă rapid la pacienții care au nevoie de el, deși, în general, efectele secundare ale terapiei nu au fost prea supărătoare. Au existat simptome de scurtă durată asemănătoare gripei, inclusiv febră, dureri de cap și dureri de corp peste tot, precum și o creștere temporară a enzimelor hepatice, care au revenit la normal în câteva zile.
Din păcate, doi dintre cei zece participanți la studiu au dezvoltat probleme grave de sănătate. Un pacient a suferit un atac de cord a doua zi după o doză mare de medicament.
Verve Therapeutics a declarat într-un comunicat de presă că atacul de cord ar fi putut fi legat de tratament, dar ar fi putut fi datorat și unei afecțiuni subiacente. Acest participant nu i-a informat pe cercetători despre durerile în piept pe care le acuza înainte de administrarea tratamentului.
O a doua persoană a suferit un atac de cord la cinci săptămâni după ce i-a fost administrat medicamentul. De data aceasta, consecința acestuia a fost moartea pacientului. Autoritatea independentă de reglementare a concluzionat că este posibil ca boala cardiacă avansată a pacientului să fi contribuit la producerea atacului de cord.