Sunteți unul dintre cei care gătesc în fiecare zi sau unul dintre cei care preferă să lase totul gata într-o după-amiază și să îl decongeleze? Combinația dintre un congelator și un dulap ne salvează mâncarea în mai multe ocazii. Există alimente despre care știm perfect că pot fi congelate, dar sunt altele care pot ridica îndoieli. Iată care sunt cele șapte grupe de alimente pe care ar trebui să evitați să le congelați pentru a nu-și pierde proprietățile și care ar putea cauza probleme de sănătate dăunătoare.
De la congelator, la frigider și la cuptorul cu microunde
Creșterea preocupării pentru a mânca mai bine a făcut ca anumite strategii, cum ar fi gătitul pe loturi, să crească exponențial. Această variantă de a pregăti mâncare pentru întreaga săptămână într-o singură zi câștigă din ce în ce mai mulți adepți, deoarece în acest fel putem mânca sănătos în fiecare zi și trebuie doar să dezghețăm cutia de prânz.
Problema apare atunci când gătim niște linte cu cartofi pentru a le congela, iar când scoatem recipientul constatăm că textura mâncării s-a deteriorat foarte mult. De aceea, ar trebui să evităm să congelăm aceste șapte alimente, evitând astfel să le pierdem principalele proprietăți. Acest lucru se întâmplă și cu alte câteva lucruri pe care le mâncăm. De aceea, experții recomandă să nu înghețăm aceste șapte alimente.
Șapte alimente pe care nu ar trebui să le congelați
Cartofii, fructele și legumele care sunt consumate crude: cartofii își schimbă complet textura și gustul dacă sunt congelați, la fel ca și fructele și legumele care sunt consumate crude. Deoarece conțin o cantitate mare de apă, aceștia își pierd complet structura atunci când sunt decongelați.
În cazul cartofilor, este de preferat să îi gătiți în momentul în care îi consumați, în timp ce în cazul legumelor este valabil contrariul: acestea își vor păstra mai bine proprietățile dacă sunt mai întâi fierte și apoi congelate. Exemplul cel mai clar este o mâncare de linte pe care o decongelăm: morcovul are un gust și o textură bune, dar cartoful o schimbă complet.
În ceea ce privește fructele, există câteva excepții care pot fi congelate, așa cum se arată în Directo al Paladar, cum ar fi fructele roșii sau bananele, care pot fi apoi adăugate la un mic dejun proaspăt sau la un smoothie pe timp de caniculă. Același lucru este valabil și pentru fructele de mare, unde unele produse proaspete pot fi congelate fără a fi gătite în prealabil, dar altele trebuie gătite înainte de congelare.
Ouăle sunt alimente care au finaluri diferite dacă sunt congelate, în funcție de metoda de congelare. Un ou întreg în coajă se va sparge; un ou fiert își va schimba textura și aroma; un ou gătit într-o supă în care albușul a fost separat de gălbenuș își poate schimba textura, dar schimbarea nu va fi la fel de mare ca atunci când este congelat fără a separa albușul și gălbenușul. În general, recomandarea experților, cum ar fi Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, este să nu congelați ouăle în coajă și, în mod ideal, să le păstrați în frigider.
Deserturile și sosurile de casă sunt ultimele două grupe de alimente care nu trebuie congelate, pentru a nu-și pierde textura și pentru a evita eventualele probleme stomacale atunci când sunt consumate după decongelare. Centrul Național pentru Conservarea Alimentelor de Casă din SUA precizează că meringile, glazura pentru deserturi și prăjituri, umpluturile de cremă din deserturi etc. nu trebuie congelate, deoarece acestea sunt moi, granuloase și apoase după aceea.
Dincolo de aceste șapte grupe de alimente, este indicat să nu se congeleze același aliment de două sau mai multe ori, deoarece crește drastic riscul de formare a unor microorganisme dăunătoare sănătății pe care le vom ingera atunci când îl vom consuma.