Nicotinamida ribozidică, un derivat al uneia dintre vitaminele B, se presupune că este un tratament eficient pentru durerea cronică, ca o consecință a unei inflamații anterioare. Suplimentarea ar putea, prin urmare, să ne salveze de la suferință? Rezultatele preliminare par destul de promițătoare, dar în acest stadiu nu se justifică să se tragă concluzii pripite și de anvergură.
Deși în publicațiile despre un potențial nou medicament sunt folosite cuvinte puternice, precum „revoluție”, merită să respirăm adânc și să aflăm mai multe despre fapte înainte de a le lua în serios. De asemenea, merită să ținem cont de faptul că arsenalul disponibil în prezent pentru gestionarea durerii este deja puternic, dar adesea nu îl folosim. Pacientul are dreptul de a nu suferi, iar medicul are dreptul de a trata durerea. Este tocmai cu un derivat al vitaminei B3? Acest lucru rămâne de văzut.
Un derivat al vitaminei B3 vindecă durerea?
Deocamdată nu există un tratament. Nu există studii clinice și nici dovezi irefutabile ale eficacității terapiei. A existat un experiment pe șoareci și, dacă ar trebui să tragem concluzii de anvergură din fiecare observație de acest gen, în fiecare minut s-ar produce o „revoluție” în medicină.
Nu este cazul și atunci nu rezultă nimic din multe astfel de observații. După cum a spus unul dintre cercetători, Niels Eijkelkamp, testele clinice ar putea arăta că nu numai că nicotinamida ribozidică nu va garanta niciun efect analgezic, dar va produce și efecte adverse inacceptabile.
Durerea cronică – un secret în mitocondrii?
Variantele vitaminei B3 pot atenua durerea cauzată de inflamații. Niels Eijkelkamp și echipa sa de la Universitatea din Utrecht (Olanda) au studiat efectele inflamației asupra mitocondriilor, care furnizează energie celulelor.
Studii anterioare au sugerat că durerea cronică ar putea fi legată de funcționarea defectuoasă a mitocondriilor, în special în neuronii senzoriali. În ciuda încetării inflamației, unele persoane continuă să resimtă durere, iar cercetarea a urmărit să înțeleagă cauzele acestui fenomen.
În cadrul unor teste efectuate pe 15 șoareci, cercetătorii au injectat o substanță care induce inflamația în labele posterioare ale animalelor. Apoi au măsurat cantitatea de oxigen consumată de mitocondriile din neuronii senzoriali ai șoarecilor pentru a evalua funcția acestora.
Rezultatele au arătat că, la o săptămână după ce inflamația a dispărut, mitocondriile consumau semnificativ mai mult oxigen decât înainte de injecție, ceea ce sugerează că inflamația a provocat modificări permanente în funcția lor. Experimentele ulterioare au făcut posibilă stabilirea unei legături între aceste modificări mitocondriale și sensibilitatea mai mare a șoarecilor la durere, chiar și după ce inflamația a dispărut.
Întâmplător, s-a dovedit că șoarecii, deja după ce inflamația a dispărut, aveau niveluri mai scăzute decât se așteptau de nicotinamidă ribozidă în mitocondriile neuronilor senzoriali.
Tratarea durerii cu o vitamină
Într-un alt experiment, cercetătorii au administrat o doză mare de ribozidă de nicotinamidă la jumătate dintre șoarecii de test. Aceștia au evaluat sensibilitatea șoarecilor la durere prin rata de reacție la căldură. Aparent, șoarecii care nu au primit vitamina B3 și-au retras laba mai repede, deoarece pragul lor de durere a fost redus.
Dacă descoperirile descrise în studiu sunt aplicabile la oameni, este posibil ca acestea să se aplice anumitor tipuri de durere cronică.