În Asia de Sud-Est și în unele părți ale Africii, plantele de konjac sunt cultivate și apoi folosite pentru prepararea anumitor feluri de mâncare și, de asemenea, ca medicament tradițional sub formă de suplimente. Acest aditiv alimentar are numeroase proprietăți care îl fac foarte interesant de introdus în dieta noastră.
Haideți să vă prezentăm necunoscutul konjak
Konjac este o plantă care crește în Asia de sud-est și în Africa. Konjac glucomanan (KGM) este o fibră dietetică care este utilizată ca aditiv alimentar. Aceasta poate fi consumată sub formă de făină pentru a prepara mâncăruri precum paste, tăiței sau tofu.
Este o sursă bogată de fibre solubile, deci are efecte benefice asupra sistemului digestiv și nu conține aproape nicio calorie. De asemenea, poate fi folosit ca supliment nutritiv pentru tratarea obezității, constipației, diabetului și acneei.
Printre principalele beneficii pentru sănătate descrise pentru KGM se numără reducerea trigliceridelor, a colesterolului, a glicemiei, a tensiunii arteriale și a greutății corporale, promovarea activității intestinale și stimularea funcției de stimulare a imunității la om.
Beneficiile pentru sănătate ale KGM
KGM are beneficii potențiale pentru sănătate datorită numeroaselor sale activități biologice, inclusiv activități antidiabetice, anti-obezitate, laxative, prebiotice și antiinflamatorii.
Obezitatea și diabetul sunt tulburări metabolice care pot fi ajutate de konjac. În special, rezistența la insulină și nivelul de zahăr din sânge sunt cei doi factori pe care KGM îi reglează pozitiv și care sunt esențiali pentru controlul metabolismului nostru și pentru reducerea masei de grăsime și îmbunătățirea funcțiilor insulinei.
Proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii ajută, de asemenea, în cazul tulburărilor metabolice și al sănătății generale: artrita reumatoidă, tulburările tiroidiene, anumite tipuri de cancer, vindecarea rănilor și altele.
Konjac are un efect laxativ, la fel ca și alte forme de fibre alimentare din diferite surse. Produsele care conțin făină de konjac derivată din planta konjac sunt surse bogate în fibre alimentare. Fibrele alimentare absorb apa, ceea ce le permite să se umfle și să mărească volumul scaunelor, îmbunătățind astfel flora intestinală și tranzitul intestinal.
Combinația tuturor acestor beneficii face interesant consumul de konjac în alimentația noastră, fie sub formă de mâncăruri (paste, tofu, tăiței…), fie ca supliment alimentar eliberat de medic în cazul oricărei afecțiuni care ar putea beneficia de aportul său.